czwartek, 7 maja 2015

Skomponuj swoje DOMOWE MUSLI


MUSLI! ostatnio coraz bardziej popularne - zazwyczaj na drugie śniadanie, przekąskę, deser; do pracy, do szkoły... z jogurtem, z mlekiem, z kefirem, a nawet ze sokiem (no, świeżo wyciskanym rzecz jasna;) )
Musli jadamy coraz częściej - i bardzo dobrze! Jest alternatywą do słodkich, mało pożywnych płatków "śniadaniowych", kierowanych zazwyczaj do dzieci. Musli jest bardzo pożywne i zdrowe - ale czy zawsze dobrze wybieramy? Dość często możemy natknąć się na "bubel" od producentów, którzy na swoich opakowaniach musli wydrukują hasło FIT, a w środku sam cukier i kiepskiej jakości płatki. I jak tu wierzyć producentom i ich produktom?
  • Pierwsza opcja, wybieramy świadomie - czytamy skład musli kupując je w sklepie - szukaj gdzieś na półkach ze zdrową żywnością; prawdopodobnie będzie trochę droższe, ale na pewno dużo zdrowsze dla Twojego organizmu. Jeśli w składzie wyczytasz cukier, bądź sacharozę, albo ostatnio popularny syrop glukozowo-fruktozowy (gorsza wersja cukru, lubiana przez producentów, bo jest tańsza i łatwiej się przystosowuje w produkcji; za to dla naszego organizmu dużo bardziej szkodliwy) - odstaw na półkę. 
  • Druga opcja - mój wybór! - SKOMPONUJ SWOJE MUSLI własnoręcznie, według uznania. Tu masz tę przewagę, że wiesz, co jesz. Ponadto dostosowujesz do własnych zachcianek musli dzięki dodatkom.
Jak skomponować domowe musli?
Zakup płatki owsiane pełnoziarniste (uwaga na "błyskawiczne", ich NIE wybieramy) + płatki żytnie/jęczmienne pełnoziarniste. Każde opakowanie ma ok. 400g, koszt to mniej więcej 2,40~
Dodatki: według uznania! Sam/a wybierasz sobie bakalie - tylko nie przesadzaj z nadmierna ilością;) propozycje: rodzynki opakowanie 150g, żurawina suszona (bez cukru), migdały, orzechy itd... ;) Uwaga: wybierając migdały, orzechy, wybierz te nieprzetworzone, ponieważ mają więcej wartości odżywczych i są przede wszystkim świeże - czyli orzechy rozłupujemy ze skorupek, a migdały obieramy ze skórek SAMI. Jeśli chodzi o rodzynki/żurawinę lub inne suszone owoce, sprawdźmy w składzie czy nie zawierają siarczanów, tzw. "substancji konserwującej" - jest bardzo szkodliwa dla nas, a producenci ją dodają, żeby ich produkty dłużej się utrzymywały. Dla pewności przepłucz na durszlaku przegotowaną wodą i osusz.
Jak wspominałam, nie przesadzaj z ilością bakalii, bo tak jak mają wspaniałe właściwości i wartości odżywcze, w nadmiernej ilości są dużą bombą kaloryczną.
Wszystko oczywiście wsypujemy w jakąś miskę i mieszamy razem, następnie przesypujemy w słoiki, czy jak kto woli :) niech przewagą będą płatki owsiane, możesz ich dosypać nieco więcej w stosunku do płatków jęczmiennych/żytnich. Wychodzi ich naprawdę spora porcja i to dużo taniej w stosunku do kupnych!! SMACZNEGO!

Moja ulubiona wersja musli - z jogurtem naturalnym i świeżymi owocami. mniammm...
a Wy jak wolicie jeść musli? :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz